Tijdens het aanmaken van uw administratie doorloopt u 4 verschillende stappen:

• Gegevens aanvullen
  • Instellingen factuurtraject doorvoeren
  • Instellingen incassotraject doorvoeren
  • Koppeling met uw boekhoudpakket maken

In dit artikel vindt u welke basisinstellingen voor het incassotraject u kunt doorvoeren.

Notificaties

Aan de hand van de notificatie incassotraject ontvangt u een melding als het dossier over een aantal dagen klaargezet zal worden voor het incassotraject. U kunt dan eventueel nog contact opnemen met uw debiteur voordat het dossier doorgezet zal worden.

Afhandeling hoofdsom betaald

Zodra de factuur betaald en afgeletterd is in uw boekhoudpakket dan zal Payt de hoofdsom markeren als voldaan. Als u van de debiteur ook rente of incassokosten ontvangt dan kan Payt dit niet uitlezen vanuit uw boekhoudpakket. Daarom kunt u ervoor kiezen om, zodra de hoofdsom van de factuur voldaan is, de incassozaak te pauzeren. Vervolgens kunt u per dossier kiezen om door te gaan voor incassokosten. Zodra u de rente of incassokosten ontvangen heeft, kunt u deze handmatig invoeren in het dossier in Payt.

Meer weten over het invoeren of kwijtschelden van rente en incassokosten? Lees dan dit artikel.

Wettelijke rente

Naast incassokosten mag u in het incassotraject ook rente in rekening brengen bij uw debiteuren. Hier kunt u kiezen voor de wettelijke rente, rente volgens tarieven in uw algemene voorwaarden of geen rente. Voor wettelijke rente is het van belang om te weten of uw administratie ook natuurlijke personen bevat, omdat dit invloed heeft op het rentepercentage dat u in rekening mag brengen (voor natuurlijke personen ligt het rentepercentage lager dan voor rechtspersonen).

Deurwaarder

Indien de factuur na het incassotraject onbetaald blijft, biedt Payt de mogelijkheid om het dossier uit handen te geven aan een deurwaarder. Payt werkt samen met verschillende partijen. Ook kunt u kiezen voor ‘eigen deurwaarder’ waardoor het dossier na het incassotraject naar uw eigen administratie wordt gestuurd. Voor meer informatie over de deurwaarders verwijzen wij u graag door naar de websites van de verschillende partijen.

Wilt u meer informatie over het incassotraject? Lees dan dit artikel.