De hoofdsom van de zaak is het totaalbedrag van de facturen in een zaak, exclusief incassokosten en wettelijke rente. De betaling van de hoofdsom van de zaak krijgen wij door vanuit de boekhouding wanneer de betalingen zijn geregistreerd in de onderliggende facturen van de zaak. De standaard ingestelde actie is de zaak pauzeren wanneer de hoofdsom voldaan is. In dat geval dient de betaling van de wettelijke rente en incassokosten handmatig in de zaak (in Payt) geregistreerd te worden alvorens de zaak kan worden afgerond.

Het is mogelijk om een instelling aan te passen waardoor de zaak automatisch wordt afgerond op het moment dat de hoofdsom van de zaak voldaan is. De instelling kan worden aangepast in de instellingen van de administratie => factuurtraject => incassozaken => afhandeling hoofdsom voldaan => 'Zaak pauzeren' wijzigen naar 'Zaak afronden'. Na de wijziging dient u onderaan de pagina klikken op wijzigingen opslaan. Na aanpassing zal de zaak automatisch worden afgerond indien de hoofdsom van de zaak voldaan is.

Naar wie gaan de incassokosten/wettelijke rente?
Betalingen van de schuldenaar gaan rechtstreeks naar de opdrachtgever, Payt zit hier niet tussen.